Costa Rica

het land van de vele natuurparken en regenwouden

Costa Rica: Een tropische verrassing Maatwerk reizen Costa Rica

Costa Rica heeft het allemaal: nevelwouden, vulkanisch gebied, vriendelijke bevolking, heerlijk eten, tropische palmstranden en een rijke dierenwereld met leguanen en gifkikkers.Costa Rica, ofwel: geniet van het leven, is werkelijk een fantastisch mooi en veelzijdig land een absolute aanrader voor een bezoek. Costa Rica heeft ongekend veel mooie plekjes en ideaal voor vele activiteiten en spannende avonturen. In Costa Rica vindt u stranden met kristalhelder water en wit, maar ook zwart zand, deze stranden behoren zonder twijfel tot de mooiste in de wereld. De weelderige oerwouden en hoge vulkanen trekken wandelaars en natuurliefhebbers aan van elke nationaliteit.

Tortuguero maatwerk reizen Costa Rica tortuguero

Nationaal Park Tortuguero is een populair natuurpark in het noorden van Costa Rica. De meeste bezoekers maken een boottocht over de rivieren en kanalen om zo kennis te maken met dit enorme park. Onderweg kun je groepen apen, kaaimannen, moerasschildpadden, papegaaien, toekans en krokodillen tegenkomen. Het grootste gedeelte van het park dient ter bescherming van het zeeleven en dan met name de schildpadden. De stranden van het park zijn belangrijke nestgebieden voor de zeeschildpadden. Het is aan te raden om meerdere dagen in het park te verblijven, 1 dag is echt te kort.

Corcovado

Wie de echte jungle van Costa Rica wilt ervaren, moet enkele dagen doorbrengen in het zuiden van het land, in het Corcovado National Park, aan de Stille Oceaan. Ondanks het feit dat meer en meer toeristen hun weg weten te vinden naar Costa Rica, is Corcovado nog steeds zeer ongerept en heeft het gebied nog geen goede infrastructuur. Voor de wegen is een 4WD nodig en er zijn slechts een handvol hotels en hostels. Maar de natuur is er op zijn best. Als je individueel naar Costa Rica reist, kan je best ter plekke een excursie boeken. Met een gids kan je dan enkele dagen de jungle in trekken. Dit is aanbevolen, want meestal zien gidsen veel meer dieren dan je zelf kunt zien. Tijdens onze trektocht door de jungle in Costa Rica zagen we vele rode ara’s, een tapir, een miereneter, vele apen, gifkikkers, krokodillen en tal van vogels.

Monteverde nevelwoud

Meer naar het noorden en een stuk toegankelijker is het nevelwoud van Monteverde. Hier is een betere infrastructuur aanwezig en een groot deel is al afgestemd op toeristen. Zo kan je canopy tours maken of een wandeltocht op hoogte maken over hangbruggen door het nevelwoud van Monteverde. Steeds op zoek naar de quetzal, een bontgekleurde vogel. Krijg je hem niet te zien, geen paniek. Vele andere dieren en fraai gekleurde vogels zullen wel je pad kruisen, vooral als je vroeg in de ochtend gaat. Wil je meer weten over dit gebied, lees dan extra informatie over een .

Manuel Antonio

Een populaire badplaats waar de jungle tot op het strand reikt.  De apen, ara’s en andere dieren die het regenwoud bewonen, komen dan ook echt tot op het strand. In de omgeving zijn talrijke leuke accommodaties en lodges.

Sarapiqui

In het noordoosten ligt een gebied, dat zijn inkomsten vooral haalt uit ananas-, suikerriet- en bananenplantages. Wij vinden voor  reizigers  Puerto Viego de Sarapiqui een aanrader: het omliggende oerwoud wemelt van de vogels. De natuur biedt een enorme biodiversiteit.

Braulio Carrillo Maatwerk Reizen Costa Rica

Ten noorden van de hoofdstad San José ligt een uniek natuurgebied bestaande uit nevel- en regenwoud, Nationaal Park Braulio Carrillo. Door de hoge luchtvochtigheid vind je er veel bomen en planten. Verschillende boomsoorten kunnen zelfs tot 50 m hoog worden. Het park heeft ook een grote betekenis voor de jaguar, poema, tapir, verschillende apen en ruim 500 vogelsoorten. Nationaal Park Braulio Carrillo is beperkt toegankelijk.

Caño Negromaatwerk reizne Costa Rica

Vlakbij de grens met Nicaragua ligt natuurreservaat Caño Negro. In dit park kun je de natuur van Costa Rica vanaf het water bekijken. Het 800 ha grote meer wat ontstaat uit rivier Río Frío verandert in de droogte tijd (januari tot april) in een moerasgebied. Verder bestaat het natuurgebied uit gras en tropisch bos. Natuurreservaat Caño Negro is een belangrijke broedplaats voor diverse vogelsoorten. Maar ook voor trekvogels is dit een belangrijke plek, hele kolonies strijken hier neer van januari tot maart.

Vulkaan PoásMaatwerk reizen Costa Rica

In Costa Rica bevinden zich veel vulkanen. De vulkaan Poás is een van de zeven vulkanen van Costa Rica met een actief verleden. De gestolde lava bij de krater is hier een mooi voorbeeld van. Het kratermeer borrelt en is gifgroen van kleur. De randen van het meer zijn oranje en dit duidt op de aanwezigheid van zwavel. Bij de ingang van het Nationaal Park bevindt zich een klein museum waar de geologische geschiedenis van de Poás uit de doeken wordt gedaan.

Santa RosaMaatwerk reizen Costa Rica

Nationaal Park Santa Rosa is een van de belangrijkste beschermde natuurgebieden van Costa Rica. Het park is bijna 50.000 ha groot en je vindt er overwegend groene bossen. Het is een warm en droog gebied en de plantenwereld heeft zich op diverse wijzen aangepast aan het leven in deze hete, droge omgeving. Nationaal Park Santa Rosa is een uitstekende plek om wilde dieren te bekijken, er leven ongeveer 100 zoogdieren, reptielen en amfibieën en meer dan 250 vogelsoorten. De bedreigde tapir laat zich niet vaak zien maar de verschillende groepen apen kom je vrijwel altijd tegen. In het zuiden van het park komen tussen september en december vele zeeschildpadden aan land om eieren te leggen.  

Mexico

Maya tempels, bounty stranden, cultuur en prachtige duikplekken

Mexico

Mexico is een veelzijdig land met een rijke cultuur, natuur en vol bezienswaardigheden. Niet alleen culturele trekpleisters als Mayatempels, maar ook de tropische regenwouden, het Palancar koraalrif bij de Rivera Maya en Mexico-City.  Mexico heeft voor elk wat wils en jaarlijks trekt het land in Midden Amerika ook miljoenen reizigers. De trekpleisters van Mexico liggen verspreid over het land en je kunt ze niet allemaal in een vakantie bezichtigen en bezoeken. Daarvoor is het land te groot en is de infrastructuur niet goed genoeg. Het is dan ook daarom dat veel toeristen terugkomen naar Mexico voor een volgende vakantie.

Mayatempels

De tempels van Maya’s liggen verspreid over Mexico en zijn vrijwel allemaal te bezichtigen en te bezoeken. In Yucatan vind je de meest bezochte Mayastad Chichen Itza, maar ook de tempel van Coba, de tempel aan zee van Tulum en het indrukwekkende Uxmal zijn een bezoekje waard. Schiet onvergetelijke vakantiefoto’s en ervaar de cultuur van de Maya’s.

Palenque is een verborgen maar erg fraaie Mayastad in regenwouden in het zuiden van Mexico. Vanuit diverse badplaatsen op Yucatan kun je hier meerdaagse excursies per bus of vliegtuig ondernemen. Een andere bijzondere Mayastad is die van Teotihuancan met de tempel van de zon. Deze tempel kun je bezoeken in combinatie met een verblijf in Mexico-City op 40 kilometer afstand.

Duiken en snorkelen

De wateren rondom Mexico zijn zeer geschikt om te duiken en te snorkelen. Voor de kust van de Riviera Maya ligt Palancar een van de mooiste koraalriffen ter wereld. Het is dan ook niet voor niets dat je in Playa del Carmen en Cancun veel duik- en snorkelexcursies kunt maken. Naar het eiland Cozumel en Isla Mujeres kun je zelf vanuit Cancun of Playa del Carmen een dagtocht maken en de schitterende onderwaterwereld van Yucatan ervaren. Ook bij Puerto Vallarta aan de noodwestkust van Mexico kun je prima duiken en snorkelen. Het zeewater van de Grote Oceaan is vaak minder helder en oogt minder blauw, maar ook hier kom je veel tropische vissoorten, zeeschildpadden en manta’s tegen.

Mexico-City

In Mexico City taat het het meest fascinerende museum ter wereld en meer dan een bezoek waard. Veel vondsten uit de rijke geschiedenis van Mexico staan hier tentoongesteld en trek voor een bezoek aan dit museum een hele dag uit. Diverse locaties staan in Mexico op de werelderfgoederenlijst waaronder de hoofdstad van de gelijknamige staat

 

 

Cozumel

Jacques Cousteau heeft Cozumel als duikparadijs bekend gemaakt aan het grote publiek. Meer dan de helft van de bezoekers komt naar het eiland om te duiken of te snorkelen. Voor de kust ligt het o.a. internationaal gerenommeerde Plancar-rif en de lagune van Chankanaab met zijn tropische dier- en plantensoorten. In totaal telt de zee rondom Cozumel 25 riffen. Cozumel is het grootste Caribische eiland van Mexico.

Cozumel is naast een duikersparadijs ook cultureel interessant. Het eiland heeft 32 archeologische vindplaatsen, waarvan San Gervasio de meest interessante is. De ruines bevatten bouwwerken van de Maya’s en Tolteken en zijn dagelijks te bezoeken tussen 07.00 en 17.00 uur

Op Cozumel vind je Discover Mexico. Het park is bezienswaardig voor de hele familie en je maakt een korte tour door Mexico met oudheden en een echt museum.

Op het zuidelijkste punt van Cozumel vind je het grootste ecologische reservaat van het eiland Faro Celarain Eco Park. Het ecologische park en natuurreservaat is een echte bezienswaardigheid met mangrovebossen, hagelwitte zandstranden met prachtige koraalriffen. Je treft hier 220 vogelsoorten, leguanen en zeeschildpadden. Deze laatste leggen hun eieren op het strand van juni tot en met augustus. Het museum en de oude vuurtoren zijn zeker een bezoekje waard. .

Cozumel heeft ook diverse archeologische bezienswaardigheden. Veelal afkomstig van de Maya’s. Van de Castillo Real, aan de oostkust van het eiland, heb je een prachtig uitzicht over de zee. Andere archeologische hoogtepunten van Cozumel zijn El Caracol en San Gervasio,

Riviera Maya

De mooiste zandstranden van Mexico vind je aan de Riviera Maya. Deze riviera is een zeer geliefde vakantiebestemming en strekt zich uit van Cancun tot en met de Maya site van Tulum. Totale lengte bedraagt ongeveer 100 kilometer aan de oostkant van het Mexicaanse schiereiland Yucatan

strand
Zonder enige twijfel vormen de prachtige tropische stranden van Playa del Carmen de grootste attractie van de stad. Het witte zandstrand kent prachtige kleurschakeringen vlak voor de kust waar azuurblauw, groene en blauwe tinten elkaar afwisselen. Voor palmenstranden moet je naar Playacar.

 

Oaxaca

Oaxaca dat in 1987 aan de Unesco lijst is toegevoegd. De stad dankt zijn opname aan het unieke karakter en eigen architectuur. Het milde en aangename klimaat zijn een bijkomstigheid.

Wil je een dagtrip maken vanuit Oaxaca, dan is het leuk om de tempels van Monte Alban te bezoeken. Op enkele kilometers ten zuidwesten van Oaxaca ligt namelijk een van de mooiste tempelsteden van heel Mexico. De ruïnes van Monte Alban liggen bovenop een berg en het uitzicht is fantastisch. Vanuit Oaxaca kun je heel makkelijk een dagtripje naar de ruïnes organiseren en het is absoluut de moeite waard om er een middagje rond te kijken

Het is moeilijk om niet gecharmeerd te raken van het mooie centrum met haar geplaveide straatjes en gekleurde huisjes. Trek gewoon eens een middag uit om te dwalen door het centrum en binnen te gluren bij alle kleine huisjes en restaurants die verstopt gaan achter de kleurrijke gevels. Wie weet op wat voor moois je stuit.

TULA

Tula is een archeologische vindplaats op 45 minuten van Mexico-City en prima te combineren met een verblijf aan de hoofdstad van Mexico en een bezoek aan de Mayastad Teotihuancan. Tula is wereldberoemd om de diverse vijf meter hoge mannenbeelden.