Oman En Jordanië

Beauty has an Adress

Oman Maatwerk reizen

maatwerk reizen OmanOman

In het zuidoosten van het Arabisch schiereiland ligt een nog onontdekt stukje paradijs, het Sultanaat Oman. Parelwitte stranden aan een kust van maar liefst 1.700 kilometer lengte, met in het noorden het schiereiland Musandam dat gedomineerd wordt door de ruige bergtoppen van het Hajjar-gebergte.

Oman is een gastvrij en vriendelijk land dat alles te bieden heeft wat je van een warmere vakantie zou mogen verwachten. Daarom is het een heel bijzonder land om te bezoeken. Oman staat al jaren in de top 10 van de meest veilige reis bestemmingen ter wereld volgens het “Travel & Tourism competitiveness Report 2015” van het Wereld Economisch Forum. Oman staat momenteel op plek 9 en dat is hoger dan Nederland! Nederland moet het doen met een 17e plek.

Oman beschikt over een schitterende kustlijn van maar liefst 1700 kilometer, heeft groene wadi’s, woeste bergen en kilometer lange uitgestrekte woestijnvlaktes, waaronder de Rub al Khali woestijn welke bekend staat als één van de grootste zandwoestijnen van de wereld.

Waar Dubai bekend staat om zijn moderne en hoge gebouwen, is het in Oman vooral traditioneel. Er is zelfs een wet die het verbied dat gebouwen hoger zijn dan acht verdiepingen. Dit alles om het unieke karakter van Oman te beschermen. In Oman vind je dan ook vooral eeuwenoude forten, traditionele souqs en prachtige steden welke zo uit een Arabisch sprookje lijken te komen

maatwerk reizen naar OmanMasqat

Hoewel iedere wijk zijn eigen bijzonderheden heeft, is Masqat toch wel de meest aantrekkelijk, met onder andere het koninklijk paleis en de haven. De grote Soux in Mascat is ook een bijzonder iets , wat zeker een bezoek waard is, evenals de nieuwe overdekte markt en visafslag. het is leuk de Handelaren bezig te zien met hun ambachtelijke werk.

 

Oman vakantie De Grote Moskee

Een stukje historie kan je vinden rond de forten aan de baai van Masqat, Al Jalali, Mutrah en Al Mirani, die de toegang tot Masqat bewaken. Ook kan je in Masqat enkele indrukwekkende musea vinden, met het Natural History Museum als absoluut hoogtepunt. Ook de Grote Moskee is een uiterst indrukwekkend bouwwerk.

 

Oman maatwerk reizenHet Fort van Jabrin

Het fort van Jabrin wordt wel gezien als het mooiste fort van Oman, en ligt ongeveer 50 kilometer ten westen van  Nizwa Een mooi voorbeeld van authentieke architectuur, waar Oman in het verleden om bekend stond. Het fort bestaat uit steen en klei, en is rechthoekig.

Dit kasteel is de moeite waard omdat alles goed onderhouden en de ruimtes/vertrekken goed beschreven/aangegeven zijn. Ook het uitzicht is perfect en voor de prijs van de entree kan je zeker binnen lopen met gratis audiotour en hartelijk ontvangst.

 

maatwerk reizen OmanRas Al Jinz

 

Ras Al Jinz is voor veel toeristen toch wel één van de hoofdredenen voor een bezoek aan Oman.  Dit vanwege de mooie stranden in het noordoosten, omgeven door kliffen, en de plek waar jaarlijks de bedreigde groene schildpadden hun eieren komen leggen. Het is een beschermd natuurgebied, met zeer strenge voorschriften.

reisadvies OmanMusea

Het Nationaal Museum van Oman biedt een grote collectie koper, zilveren sieraden en Omani schepen. Het museum is opgedeeld als het ware in verschillende tentoonstellingen, met o.a. eigendommen van de heersers van Zanzibar en de oude dynastie Al Busaidi. Het pronkstuk is de brief die de profeet Mohammed ooit stuurde aan de heersers van Oman over het verspreiden van de Islam.

Een erg mooi museum is ook het zogenoemde “huis van Al Zubair”, het Bait Al Zubair museum. Hier is de privécollectie van onder andere kostuums, wapens en huishoudelijke voorwerpen van de familie te zien, en diverse wisselende tentoonstellingen. Uniek zijn de replica van een Soek, en een irrigatiesysteem,

Het Sohar kasteel museum, in Sohar, is een fort uit het jaar 179, dat is de 15e eeuw werd omgebouwd tot een kasteel. Het museum laat bezoekers de ontwikkeling van Sohar zien tot een handelsstad.

 natuur

In Oman vind je een grote diversiteit aan natuur. Van enorme zandvlaktes tot groene oases in de zuidelijke regio, Ook staat Oman natuurlijk bekend om zijn canyon: het Hajar gebergte, waar je met een 4x4 prachtige tochten kunt maken. Oman heeft het allemaal!

De Wahiba Sandsmaatwerk reizen Oman

De Wahiba Sands één van de bekendste woestijnregio’s en ligt ten zuiden van de hoofdstad Muscat.

De zandduinen van de Wahibi Sands reiken over een gebied van maar liefst 160.000 vierkante meter. Hier kun je onder andere overnachten in een tentenkamp, een woestijnsafari maken of rijden op een kameel. En vergeet vooral de schitterende zonsop- of ondergang niet te bekijken, die zijn magisch!

 

 

wadi’s

Een trip naar Oman is niet compleet zonder een bezoek aan één van de vele wadi’s in het land. Een wasi is een gedeeltelijk of volledig drooggevallen rivierbedding welke door de vruchtbare grond een groot aantal palmbomen, bloemen en dieren herbergt. Deze groene oases vormen een schril contrast met de droge woestijngrond en ruige rotspartijen. In de wadi’s kun je, indien er genoeg water is, heerlijk zwemmen, een rustige wandeling maken, klimmen op de rotsmuren of verken de wadi met een 4wd jeep.

Wadi Bani Khaled

De Wadi werd recentelijk ontsloten door de nieuwe asfaltweg, maar was vroeger alleen toegankelijk via een kiezelpad.

De Wadi, die nagenoeg het hele jaar water bevat, biedt een weelderige natuur met palmbomen, water en de meest prachtige bloemen.

 

Hajar gebergte

Ook het ruige Hajar gebergte in het noordoosten van het land is zeker een bezoek waard. De bergketen strekt zich uit over een lengte van ongeveer 450 kilometer tussen de grens tussen Oman en de Verenigde Arabische Emiraten en loopt door tot de oostelijkste landtong van Oman bij de Indische Oceaan. Het scheidt de lage kustvlakte van Oman van de hoge woestijnvlakte. Het gebergte staat bekend om zijn grillige karakter en wordt vaak vergeleken met de Grand Canyon in de Verenigde Staten. In het Hajar gebergte ligt tevens de hoogste berg van Oman, de Djabel Sjams (berg van de zon) is maar liefst 3017 meter hoog.

Musandam

Musandam in staat bekend als het Noorwegen van Arabië, dit komt door de lange en indrukwekkende roomkleurige kalkstenen fjorden die fel afsteken tegen het kalme, turquoise water. Een tocht door Musandam is een unieke ervaring die je een keer meegemaakt moet hebben!

Vanuit Dubai heb eveneens je diverse  een dagtrip te boeken naar Musandam in Oman.

 

 

Eeuwenoude cultuur

Ook cultuurliefhebbers kunnen prima hun hart ophalen in Oman. Verdeelt over het land tref je eeuwenoude forten aan en overal zijn sporen van vroegere tijden te vinden. De meeste cultuur kun je vinden in de hoofdstad van het land, Muscat.

Eén van de hoogtepunten van Oman is de Sultan Qaboos Grand Mosque in Muscat. Deze moskee is de grootste moskee van het land en is een imposant bouwwerk met prachtig marmer en schitterende Arabische details. De grootste gebedsruimte van de moskee is vierkant van vorm en is maar liefst 74,4 bij 74,4 meter groot. De centrale koepel is vijftig meter hoog. De grote minaret van 90 meter hoog en 4 flankerende minaretten van elk 45.5 meter hoog, zijn de visuele hoofdkenmerken van de moskee. Als één van de weinige moskeeën in het land is de Grand Mosque ook te bezoeken voor niet-moslim.