Zambia en Malawi een echte safari belevenis

Zambia maatwerk reizen

ZAMBIA

 

Zambia brengt je naar het Afrika van honderd jaar geleden. Het leven aan de Zambezi River kabbelt voort, omringd door de woeste schoonheid van enorme wildparken.  South en Noord Luangwa National Park en het immense en grotendeels nog ongerepte Kafue National park en het Lower Zambezi National Park.maatwerk reizen Zambia

Laat je inspireren voor een reis naar Zambia.

Spot luipaarden in ongerepte natuurparken, vaar over slingerende rivieren in een kano of ander klein bootje en spot nijlpaarden, krokodillen of een kudde badende olifanten die vlak voor je neus de rivier over steken.

Voel je klein in deze weidse omgeving en breng een bezoek de spectaculaire Victoria Falls. U bepaalt je zelf hoe je reis eruit ziet.

 

South Luangwa National Park

South Luangwa National Park is één van de mooiste wildparken van de wereld en daardoor zonder enige twijfel de plek, waar je heen moet om olifanten, leeuwen, nijlpaarden en apen te zien.

 

maatwerk reizen Zambia

maatwerk reizen ZAmbia

In het droge seizoen is South Luangwa bereikbaar met vliegtuig of met 4x4, In november, december, januari en februari valt er meer regen en is het park groener.

Tijdens de groene periode, is South Luangwa alleen vanuit Chipata en Malawi te bereiken omdat andere wegen onbegaanbaar zijn. Het is soms  ook niet goed mogelijk om op de dichtstbijzijnde  airstrips te landen. Houd daar rekening mee.

Het is in deze periode moeilijker om wild te spotten. Daarvoor is de droge periode beter geschikt als het wild in de bijna kale vlaktes op zoek moet naar eten .

Ook Lower Zambezi kent al deze dieren en ook veel krokodillen die je op een kano safari tegen kunt komen in een van de rivieren.

Kafue is een parel en is nog volop in ontwikkeling. Het park is daardoor nog ongerept. Je merkt ook dat de dieren er minder gewend zijn aan menselijke bewonderaars, dan bijvoorbeeld in South luangwa. Daardoor is het soms wat moeilijker het wild te vinden, maar dat maakt het wel spannend.Wat de nijlpaarden betreft: je moet snel zijn om ene mooi shot te maken, voor ze weer onder water verdwijnen.

Vooral de Busanga Plains zijn uitgestrekt. Er is een bijzonder grote dichtheid aan grote katachtigen. Dat maakt dat deel van Zambia erg exclusief en er is een keuze aan prachtige afgelegen lodges, waar je jezelf helemaal alleen waant in deze immense wildernis.

 

Walking safari: de trekpleister van Zambiamaatwerk reizen Zambia

In Zambia is de nu overal in Afrika bekende wandelsafari is ontstaan.

Met een gewapende gids trek je er op uit op zoek naar wilde dieren. Het is de spectaculairste manier om de Afrikaanse natuur en wild te verkennen.

Niet alleen omdat je voorzichtiger moet zijn, maar ook omdat een olifant er opeens nog imposanter uitziet als je voor hem staat .

Grote dichtheid olifanten, nijlpaarden en buffels

Maatwerk reizen ZAmbia South LuangwaOlifanten zul je zeker zien tijdens een safari in South Luangwa. Deze lopen vaak in kuddes van wel zeventig olifanten door het park. Ook nijlpaarden kun je in South Luangwa niet missen. De concentratie hier is buitengewoon hoog. Buffels lopen in kuddes van meer dan 100 dieren tegelijk door het park, en ook die zul je zeker tegen komen. Verder natuurlijk Leeuwen en Luipaarden, Impala’s (gazellen) en andere grazers zoals giraffes, kudu’s met hun gedraaide hoornen en zebra’s ..Alles kan zo maar op je pad komen: zowel in een jeep als tijdens een wandeling.

 

Zambia staat bekend om de Nachtsafari

Luipaarden zijn moeilijk te spotten. Die houden niet van mensen en jagen vooral ‘s nachts. In Zambia maakt men ook Nachtsafari’s met grote spotlichten op de auto’s om de nachtjagers te spotten. De Sundowner (een stop om ergens in de wildernis een drankje te drinken) is dus niet het einde van de nachtsafari, maar een pauze halverwege de tocht, waarna je nog geruime tijd in het donker verder gaat.

Dit laatste is zeer spectaculair, en je moet niet schrikken als een kudde olifanten je pad passeer. Ze kunnen luid tetterend laten weten dat ze deze ontmoeting op dat moment niet op prijs stellen, aangezien mogelijk een baby aan de andere kant van de auto staat als de moeder. Dan met je even je safari hoed god vasthouden als de chauffeur even snel verder moet rijden.

 

MALAWI

Het land met het warme hart

Maatwerk reizen Zambia maatwerk reizen Oman maatwerkreizen Zuid-Afrika Dubai en Abu Dhabi en maatwerk reizen naar Malawi

Malawi

Malawi heet ook wel het warme hart van Afrika. De mensen zijn er bijzonder gastvrij en er is een grote diversiteit aan landschappen  en natuurlijk het meer Van Malawi.

Liwonde NP

maatwerk reizen Malawimaatwerk reizen Malawi

Malawi staat bekend als een van de armste landen ter wereld maar daarentegen is de bevolking erg gastvrij en vriendelijk.

 

De bevolking leeft voornamelijk van de visvangst en veeteelt. In tegenstelling tot de omliggende landen leven er weinig wilde diersoorten. Het land heeft nog wel enkele nationale parken waaronder het Liwonde National Park waar o.a. olifanten, nijlpaarden, luipaarden, krokodillen, diverse antilopes  en zebra’s voorkomen.

Bijzonder is hier de grote dichtheid aan dieren in de rivier. Iedere keer als je op de rivier vaart kan je taferelen van spelende olifanten of nieuwsgierige nijlpaarden tegen komen.

Lake Malawi

Het meer van Malawi heeft  zich heeft ontwikkeld tot een waar vakantie paradijs.. je kunt er snorkelen duiken.of gewoon heerlijk in de zon genieten. Het meer ban Malawi is groot genoeg om de overkant niet te zien, wat meer het idee van ene zee dan een meer geeft. Anders is natuurlijk het water: het is zoet water in plaats van zout.maatwerk reizen MalawiLake Malawi kenmerkt zich door de mooie stranden en de rijke onderwaterwereld.maatwerk reizen Malawi

In het meer komen circa 1000 verschillende vissoorten voor en is daardoor een ideale bestemming om te duiken en te snorkelen. Het land staat verder bekend om de eeuwenoude rotstekeningen en de mooie zonsondergang.

 

Nyika Plateau National Park

De hooglanden van Malawi’s oudste wildpark; het Nyika Plateau. Ver in het noorden verscholen nabij de Tanzaniaanse grens wordt dit gebied door het gros van de reizigers overgeslagen.

Dat is echter zeer onterecht want maatwerk reizen Malaide natuur, vergezichten en het wild is hier formidabel. Nyika torent tot wel 2500m boven de omgeving uit en betekend zoveel als ‘plek waar het water vandaan komt’ alsmede ‘wildernis’.

Ze zijn dan ook van levensbelang voor o.a. cultivatie op de bewoonden lager gelegen gebieden. En het plateau zelf, dat is een unieke wildernis met veel verschillende excursie mogelijkheden!

Het plateau bestaat uit ruige, glooiende graslanden waarop o.a. de zebra’s, bushbucks en elanden grazen. Deze graslanden zijn in het regenseizoen onwaarschijnlijk mooi aangezien de 200 verschillende soorten orchideeën dan tot bloei komen.

De rest van het jaar staan de graslanden vol met andere wilde bloeiende bloemen. Op de hoger gelegen graslanden worden de leeuwen en olifanten met behoorlijk regelmaat gezien. Andere natuurlijke hoogtepunten van Nyika zijn de verschillende watervallen, forelvijvers en het mysterieuze ‘magische meer’.

Erg bijzonder aan Nyika Plateau is de hoge concentratie van luipaarden. Hoewel de luipaard schuw is worden reizigers hier vaak getrakteerd op het zien van de luipaard! En ook vogelliefhebbers worden rijkelijk beloond met maar liefs 400 verschillende vogelsoorten.

 

Zimbabwe

Laat je betoven door de machtige Victoria watervalen

Maatwerk reizen Zambia maatwerk reizen Oman maatwerkreizen Zuid-Afrika Dubai en Abu Dhabi

Zimbabwe

 

Na een decennia van politiek geweld slaat Zimbabwe eindelijk een nieuwe weg in. En steeds meer toeristen reizen de lange weg af naar haar natuurwonderen. Zoals het enorme watergordijn van de Victoria Falls en de Big Five in het natuurpark Hwange. Gelukkig krijgt Zimbabwe weer de aandacht die ze verdient. Want ze is een van de mooiste landen van Afrika.

Zimbabwe geniet een aantal buitengewone bezienswaardigheden. Nergens kom je zo dichtbij de Big Five als tijdens een kampeerovernachting in het Mana Pools national Park . En nergens kan je zo mooi bungeejumpen of raften als bij de Victoria Falls. Zimbabwe’s bezienswaardigheden ontdek je hier.

Victoria Watervallen

Meer dan honderd meter stort de brede rivier Zambezi plotseling in een nauwe kloof. Het watergordijn van de Victoria Falls is bijna 1.700 meter lang. Een wereldnatuurwonder dat veel mensen naar Zimbabwe trekt.