Zuid-Afrika

Het land met de vele gezichten. Men zecht: "de hele wereld in een land" en dat is waar; ervaar het zelf

maatwerk reizen Zuid-Afrika

Zuid-Afrika: het land van ongekende uitersten! Ga op safari, bewonder de mooie natuur, geniet van de gastvrije bevolking en ontdek demaatwerk reizen Zuid-Afrika boeiende cultuur.Wat jouw wensen ook zijn,  wij zorgen voor de mooiste  reis die voldoet aan je verwachtingen. Zuid Afrika is prima te doen met een huurauto en er is naast het bekende Kruger park een grote diversiteit aan grote privé safari parken waar je met een open 4 x 4 dwars door de wildernis gaat en heel dicht bij het wild kunt komen. Je waant je daar alleen in de wildernis. Verder hoor je alleen het geritsel van takken en als je geluk hebt het gebrul van een leeuw. Wat is mooier dan ineens een kleine baby luipaard op enkele meters voor de auto te zien?

 

 

 

 

 

maatwerk reizen Zuid AfrikaEr zijn in Zuid-Afrika prachtige wijnstreken, die niet onder doen voor Frankrijk.  In deze wijngebieden in het Westen kan  je ook heerlijke wijnen proeven., uiteraard gecombineerd met echt Zuid Afrikaans eten uit de streek. Vaak gaat dit samen met en bezoek aan de wijnkelder en landen. Dit is erg leuk te doen per fiets of mountain- bike. In het westen van Zuid Afrika, kan je ook overal een terras pakken, waar deze heerlijke Kaapse wijnen uiteraard geschonken worden.

In deze omgeving kan je ook golfen, fietsen of winkelen. Franschhoek is naast het bekende Stellenbosch een echt culinair en landschappelijk mooi pareltje in deze omgeving. Hermanus en Gansbaai zijn bekend om de walvissen die daar paren.  Een bezoek de tafelberg mag niet ontbreken.  Ga in het oosten naar de  indrukwekkende Drakensbergen met zijn prachtige kloven en meren.. kortom laat je verrassen

geïnteresseerd in Zuid Afrika?

neem contact met mij op  of kijk ook eens op mijn facebook pagina voor reisverslagen en foto’s

Highlights Zuid Afrika

Blyde river Canyonmaatwerk reizen Zuid-Afrika

Wie één van de mooiste en meest spectaculaire uitzichten van heel Zuid-Afrika wil zien, moet zeker naar de Blyde River Canyon reizen. Deze fantastische kloof is niet alleen één van de grootste ter wereld, het is ook een hele mooie groene kloof.

De canyon

De Blyde River Canyon is zeer indrukwekkend. Er wordt van gezegd dat deze kloof behoort tot de mooiste canyons van heel Afrika, maar of zelfs één van de mooiste kloven ter wereld. De dalen zijn sfeervol om naar te kijken, terwijl de loodrechte rotswanden eruit zien als rode reuzen. In totaal heeft de canyon een lengte van 26 kilometer. De valleien zijn romantisch, met beekjes en rivieren, begroeide rotsen en mossen. . Het is dan ook erg groen, afgewisseld met het felle rood – oranje van de rotsen. Er leven ook veel dieren in deze valleien. Zo zijn er onder meer otters, nijlpaarden, bavianen, antilopen en luipaarden te vinden. Daarnaast komen hier ook de meest bijzondere vogelsoorten voor.

God’s Window en de Panorama route

Een bezienswaardigheid  is God’s Window, ofwel het raam van God. Dit is de plek waar je misschien wel het mooiste uitzicht over de gehele Blyde River Canyon hebt. Je staat echt met je voeten aan de kloof die er 700 meter naar beneden loopt.

Als je echt volop wilt genieten van het natuurgebied, dan is er rond de Blyde River Canyon de zogeheten Panorama Route. Er is veel moois te zien op deze route.

Er zijn langs de route meerdere watervallen te bewonderen en ook de Blydepoort Dam, Bourke’s Luck Potholes, Berlin Falls, Lisbon Falls en Pinnacle. De watervallen maken altijd een diepe indruk op de toeristen en dat is niet heel vreemd. Deze verzameling watervallen zijn indrukwekkend om te zien, door hun schoonheid, door de adembenemende omgeving waarin ze te vinden zijn.

Hoog boven het indrukwekkende ravijn zijn in totaal drie afgeronde toppen te vinden. Deze drie toppen werden naar Afrikaanse hutten vernoemd en worden dan ook de Three Rondavels genoemd. Je kunt een bezoek brengen aan het uitzichtpunt dat hier te vinden is, zodat je een mooi uitzicht hebt over de wijde omgeving. De drie bergen zelf zijn natuurlijk ook spectaculair en imposant om te zien.

De Bourke’s Luck Potholes

Vlakbij de Blyde River bron komen de rivieren de Treur en de Blyde samen, waardoor hier meerdere grote draaikolken ontstaan door de samenkomst van het stromende water. Deze draaikolken zijn verantwoordelijk voor het slijten van de kommen die in de rotsen te vinden zijn. Deze ingesleten kommen zijn naar Tom Bourke vernoemd, een goudzoeker die in het gebied aan het werk was. Deze kommen, de Bourke’s Luck Potholes, zijn zeker het bewonderen waard.

 

Drakensbergen

De  Drakensbergen is een indrukwekkende bergketen in het oosten van het land. Verreweg een van de mooiste bestemmingen voor wie van rauwe natuur, indrukwekkende bergen en eindeloze vergezichten houdt. Hier word je overrompeld door de vele spectaculaire hoogtepunten.

Golden Gate Highlands National Park

Ook het Golden Gate Highlands National Park is onderdeel van de Drakensbergen. Dit nationale park is vernoemd naar de goudkleurige rotspartijen en vormt het thuis van onder andere zebra’s, gnoes en jakhalzen. Het grillige landschap leent zich uitstekend voor mooie wandeltochten en je kunt er ook goed paardrijden. Daarnaast zijn er talloze grotten in het park te bezoeken en is het een paradijs voor vogelspotters. Vlak na zonsopgang en even voor zonsondergang is het park op zijn mooist, als het gouden zonlicht de rotsen in vuur en vlam lijkt te zetten.

Amphitheater en de Tugela Falls

Het hoogtepunt van het Royal Natal National Park is het Amfitheater, een natuurlijk gevormd amfitheater in het noorden van Drakensbergen. Met een steile rotswand van ruim 1200 meter hoog en vijf kilometer breed is het op z’n zachtst gezegd een indrukwekkend natuurverschijnsel. Neem rustig de tijd om zijn grootsheid in je op te nemen voordat je op zoek gaat naar de op één na hoogste waterval ter wereld: de Tugela Falls stort zich vanaf een hoogte van 948 meter in vijf stappen naar beneden en je kan de waterval zowel vanaf de top als de basis bekijken. Wil je een zo compleet mogelijk beeld van het Amphitheater? Loop dan een stukje langs de Tugela Rivier het dal in, voor een prachtig overzicht over de steile rotsklippen.

Sani Pass

De Sani Pass is de hoogste bergpas van het land en verbindt Zuid-Afrika met Lesotho. Het is de enige manier om via het oosten naar Lesotho te rijden en je mag je onderweg verheugen op spectaculair bochtenwerk en waanzinnige vergezichten. De route staat bekend om haar natuurschoon en onderweg kom je langs dorpjes die volledig zijn afgesloten van de bewoonde wereld. Wil je via deze bergpas rijden, dan heb je wel een 4x4 nodig

 

 

Kaapstad:

Het Zuid-Afrikaanse Kaapstad is een ontzettend veelzijdige vakantiebestemming, met voor iedere reiziger wat wils. Je kunt de Tafelberg beklimmen, walvissen spotten bij Kaap de Goede Hoop, zonnen op de fijnste stranden en even terug in de tijd reizen op het beruchte Robbeneiland. Wat je uiteindelijk ook besluit te doen, voor je bezoek aan Kaapstad kun je maar beter flink wat tijd uittrekken: er is een heleboel te zien en te beleven.

Het centrum van Kaapstad kenmerkt zich door de rijke geschiedenis, de Afrikaanse cultuur en constante bedrijvigheid. In Kloof Street vind je vele restaurantjes en kleine boetiekjes. Bij het gezellige Victoria & Albert Waterfront vind je leuke café’s en winkels. De wijk Bo Kaap is perfect om een middagje rond te wandelen. Hier vind je straatjes met gekleurde huisjes, heb je een prachtig uitzicht over Kaapstad en eet je bovendien heerlijke hapjes die in karretjes langs de kant van de weg worden verkocht. Andere bezienswaardigheden in het stadscentrum zijn het South African Museum, de Groote Kerk en het Groenpuntstadion voor de voetbalfans.

Robbeneiland

Robbeneiland ligt op 11 kilometer voor de kust van Kaapstad, en deed bijna 400 jaar dienst als gevangenis. De VOC richtte het eiland in de 17e eeuw in als strafkolonie, en van 1959 tot 1991 werd de plek gebruikt om politieke gevangen op te sluiten. De bekendste gevangene was Nelson Mandela die hier van 1964 tot 1982 werd opgesloten door de blanke regering.

Tegenwoordig is een bezoek aan Robbeneiland een ervaring die je niet mag overslaan, want je krijgt een indringend kijkje in Zuid-Afrika’s apartheidsverleden. De rondleidingen worden gegeven door voormalig gevangenen en je kan even plaatsnemen in de cel waar Nelson Mandela 18 jaar opgesloten heeft gezeten.

Route 62

Route 62 begint een klein stukje ten oosten van Kaapstad en dat maakt deze mooiste stad van Zuid-Afrika een uitstekend startpunt voor je roadtrip. Plan een paar dagen in Kaapstad, zodat je in ieder geval alle hoogtepunten van je lijstje kan strepen. Je kan Zuid-Afrika natuurlijk niet verlaten zonder dat je de Tafelberg, Robbeneiland en Kaap de Goede Hoop hebt bezocht, maar ook de wijk Bo-Kaap en het gezellige Victoria & Albert Waterfront zijn het bekijken waard.

Wijngaarden

Zodra je de stad achter je hebt gelaten, rijd je een van de culinairste regio’s van Zuid-Afrika binnen. Ten oosten van Kaapstad beginnen de wijnvelden en kun je met de auto langs lokale wijnboeren rijden om het een en ander te proeven. Route 62 wordt ook wel de langste wijnroute ter wereld genoemd, dus neem de tijd om hier op je gemak rond te kijken. Het stadje Paarl staat bekend om haar uitstekende wijnen, maar je kunt ook een kleine detour maken langs Stellenbosch en Franschhoek. Vooral Franschhoek is bijzonder sfeervol en je waant je in “klein Frankrijk” in Zuid Afrika. Franschhoek is wel de culinaire hoofdstad van Zuid Afrika en kent vele restaurants en terrassen. Reserveer dus zeker een plekje in je koffer voor een smakelijk aandenken.

Franschhoek de gastronomische hoofdstad van Zuid-Afrika maatwerk reizen Zuid-Afrika

Uit eten gaan in Franschhoek is een feest! Je vindt er een aantal van de top 100 restaurants uit Zuid-Afrika met chefs van over de hele wereld. Ze hebben dus niet voor niets de titel Gastronomische Hoofdstad van het land gekregen.

Door de prachtige ligging, vele wijnhuizen en goede restaurants is Franschhoek een populaire vakantiebestemming. En terecht! Let wel op dat veel restaurants door de immense populariteit al snel vol zijn. Reserveren is daarom een must!

Montagu

Een leuke stop langs Route 62 is het stadje Montagu. Hier kun je een wandeling maken naar de warmwaterbronnen en een plons nemen in het warme water. De warmwaterbronnen liggen een stukje buiten het centrum, al valt er ook in het stadje zelf genoeg te zien en te doen. Er is een museum en er zijn een aantal interessante gebouwen.maatwerk reizen Zuid-Afrika

Oudtshoorn maatwerk reizen Zuid Afrika

Oudtshoorn staat beken als de struisvogelhoofdstad van de wereld. Het klimaat hier biedt de ideale omstandigheden voor struisvogels, en vandaag de dag vind je er dan ook tal van struisvogelboerderijen. Als je toch in de buurt bent, dan is het de moeite waard om bij een van deze boerderijen een kijkje te nemen. Behalve struisvogels is er nog een andere bezienswaardigheid in Oudtshoorn, namelijk de Cango Caves. Dit grottenstelsel is miljoenen jaren oud en bestaat uit indrukwekkende zalen met druipstenen en bijzondere rotsformaties.

Port-Elizabeth

In Port-Elizabeth vind je mooie stranden en het is tevens de uitvalsbasis voor een bezoek aan het Addo Elephant National Park.  De beroemde Tuinroute slingert langs de kust van Zuid Afrika en is een van de hoogtepunten van het land. De route, die van Mosselbaai naar Port Elizabeth leidt, is ongelofelijk mooi en de verschillende landschappen wisselen elkaar in rap tempo af. Over een lengte van ongeveer 400 kilometer passeer je een prachtige kuststreek met grillige rotspartijen, brede zandstranden en idyllische plaatsjes, en rijd je langs groene natuurgebieden en hoge bergketens. Maar of je nu voor de natuur, het lekkere eten of de heerlijke stranden komt: langs de Tuinroute is voor iedere reiziger genoeg te doen.

Tsitsikamma National Park

Het Tsitsikamma National Park ligt direct aan de Indische Oceaan en het donkere water beukt hier met veel geweld op de rotsen. Je kunt er fantastische trektochten door het bos en langs de kolkende zee maken. Gelukkig is het park ook zeker de moeite waard voor korte bezoekjes en kun je in één dag een goed beeld krijgen van de omgeving. Het hoogtepunt is trouwens de Storms River Mouth: een grote riviermond die je met kan oversteken via een 77 meter lange touwbrug. Maar wie dat niet spannend genoeg vindt, kan ook nog  een stukje verder reizen naar de 216 meter hoge Bloukrans River Bridge. Vanaf dit punt kun je de hoogste bungee jump ter wereld maken.

Noordkaap

Kgalagadi Transfrontier Park

Via een grote poort rijden we het park binnen, en dat is  een grensoverschrijdend park. Het ligt aan de zuidkant van de Kalahariwoestijn in Zuid-Afrika én Botswana. Het is een gigantisch natuurgebied van bijna 40.000 vierkante kilometer.

De Kalahari is overigens een zogenaamde semiwoestijn: er valt net iets te veel regen om het een echte woestijn te noemen, vandaar dat de Kalahari ook wat meer kleur en begroeiing heeft dan bijvoorbeeld de Sahara. En in de periode dat wij er zijn is er iets bijzonders aan de hand: er is de laatste weken veel meer regen gevallen dan normaal, waardoor de woestijn er eerder groen dan oranjerood uitziet.

Het park is gigantisch groot: hier kun je dus letterlijk uren rondrijden en nauwelijks andere mensen tegenkomen, zeker in deze tijd van het jaar. Maar wij zien wel wat andere reizigers: de een met een auto met een tent op het dak, de ander in een Jeep. En allemaal komen we voor hetzelfde: genieten

van de natuur en hopelijk wat wilde dieren zien. De Big Five ‘afvinken’ gaat hier niet lukken, want er leven geen olifanten, buffels en neushoorns, maar je kunt dus wel degelijk op een zogenaamde ‘game drive’. Leeuwen en luipaarden leven hier namelijk wel, net als giraffes, steenbokken, hyena’s, arenden en tal van andere wilde dieren. Wanneer we langs de oever van de Nossob River rijden spotten we dan ook al snel groepen giraffes en gemsbokken. Een indrukwekkend schouwspel; dit is waar deze dieren vandaan komen, waar ze horen en wij kunnen daar dus dwars doorheen rijden zonder ze te storen…

Augrabies National park

Er is nog zoveel meer te zien hier in de Noord-Kaap. We reizen terug in de richting van Upington en laten de rode zandduinen en de wilde dieren achter ons. De volgende bestemming: .Augrabies National Park In dit park stort de Oranjerivier in een granieten kloof tientallen meters naar beneden, en dat willen wij zien.

De waterval is 56 meter hoog en wanneer het water in de rivier hoog staat, stort hier iedere seconde meer dan 400 miljoen liter water naar beneden. Het maakt de Augrabies Falls tot een van de zes grootste watervallen ter wereld. Kom je dichtbij dan ervaar je een oorverdovend geluid van het woeste water.

Zo komt de waterval ook aan zijn naam: ‘Aukoerebis’ betekent letterlijk ‘Place of Great Noise’. Een magisch mooi uitzicht.

LIMPOPO

Kruger park

Dankzij de grote variëteit aan wildlife, een rijke fauna, uitgestrekte savannes en een lange geschiedenis is het Krugerpark de meest bezochte attractie van Zuid-Afrika. Het is ook een van de mooiste en grootste safaripar

ken ter hele wereld. Het is maar liefst 352 kilometer lang en gemiddeld 60 kilometer breed . Hier leven meer dan 147 geregistreerde soorten zoogdieren, 507 soorten vogels, 114 soorten reptielen, 49 soorten vissen en 34 soorten amfibieën; de grootste variëteit aan dieren van het hele continent.

Big Five

De meer dan één miljoen bezoekers per jaar komen hier op zoek naar de ‘Big Five’ – de leeuw, de olifant, de buffel, de neushoorn en de luipaard.

Om dit alles te kunnen zien heb je minstens twee weken nodig, maar veel bezoekers trekken er twee dagen voor uit. Zo krijg je een goede indruk van al het moois dat hier te zien is.

Waterberg

De Waterberg is een geografisch wonder. Het is een natuurgebied van ongeveer 14.500 vierkante kilometer. Verschillende landschappen wisselen elkaar af: uitgestrekte struikvelden, onderbroken door bossen en grasvlakten. Bergen en kloven, steile rotsen en open velden, grassen en hoge bomen, stromen en rivieren zijn de bodem voor een prachtige en ongekend rijke flora. Een plek waar dieren en vogels graag vertoeven

Waterberg is een uitgestrekt stuk natuur in de provincie Limpopo, dat is uitgeroepen tot een beschermd biosfeerreservaat door UNESCO. Dit gebied loopt 150 kilometer door van Thabazimbi in het zuidwesten tot de Lapalalarivier in het noordoosten. Het is hier zo mooi en het landschap is zo gevarieerd, dat Waterberg wel vaker het best bewaarde geheim van Zuid-Afrika wordt genoemd.

Marakele NP Maatwerk reizen Zuid-Afrika

In 2003 werd het Marakele National Park door Nelson Mandela en Prins Bernhard heropend. Het park was in de jaren ervoor sterk verwaarloosd. Na een grondige herinrichting is het geïsoleerde park weer een weelderig flora- en faunarijk

van zo’n 670 vierkante kilometer. Het Marakele National Park ligt ten westen van Waterberg en bestrijkt zowel een droog als een vochtig gebied. Doordat het park in een grensgebied ligt, leven hier dieren en planten uit beide zone’s.

‘Marakele’ betekent ‘toevluchtsoord’ en dat is het zeker voor een aantal bedreigde antilopensoorten, zoals roanen. Je komt in het park zowel zwarte als witte neushoorns tegen en kuddes buffels zijn ook rijkelijk aanwezig in dit bergachtige gebied. In 1995 werden nog eens veertig olifanten losgelaten in het national park. De rovers van het park zijn de bruine hyena en de luipaard, die hier al voor de oprichting van het park rondsloop.

Op torenhoge rotsen in het zuiden van het Marakele National Park broeden honderden Kaapse gieren. Deze enorme kolonie is de grootste in z’n soort. Naast deze aaseters leven in dit gebied tegen de driehonderd andere vogelsoorten, waaronder veel berglandvogels.

Kokolo game reserve

De Waterberg is een schitterend natuurgebied met een grote variatie aan landschappen en fauna. Het gebied is door de UNESCO uitgeroepen tot een biosfeerreservaat. Kololo Game Reserve is lid van het ‘Waterberg biosphere’ project wat inhoudt dat het park aan zeer strenge eisen moet voldoen om de natuur te beschermen. Deze eisen houden o.a. in dat men zorgt dat de oorspronkelijke staat van het park wordt gehandhaafd, dat er economische en ecologische maatregelen zijn om milieu te beschermen en dat er wordt gewerkt om de plaatselijke armoe te bestrijden waarbij onderwijs een belangrijke rol speelt.

Thornybush Game Reserve

Het Thornybush Private Game Reserve ligt in de Limpopo provincie, grenzend aan het wereldberoemde Kruger National Park is het 11.500 hectare safari park particulier eigendom. Het is een omheind reserve die een enorme hoeveelheid bushveld dekt, de mogelijkheden om wilde dieren te spotten zijn enorm. De Big Five loopt hier vrij rond samen met vele andere soorten zoogdieren en vogels. Game drives vertrekken elke ochtend en avond zodat u ruimschoots de gelegenheid heeft om grote kuddes te zien of dieren te in de struiken te spotten!

Het landschap bestaat uit open savanne, en met een bijna perfect klimaat het gehele jaar, is het de ideale safari vakantiebestemming. De accommodatie in Thornybush is geschikt voor de gasten die houden van rustieke comfort en exclusieve luxe. Thornybush is ook een uitstekende locatie voor conferenties en biedt een teambuilding programma. Het heeft een breed scala aan conferentie mogelijkheden en is in staat van tot het hosten van groepen. De Thornybush Safari Lodges zijn voor de veeleisende safari reiziger. Deze luxe safari lodges bieden ultiem comfort, maar houdt de charme van de traditionele safari. Thornybush biedt gasten de mogelijkheid om echte Afrikaanse traditie ervaren, terwijl er een zeer hoge kwaliteit aan accommodatie is.

De warme Afrikaanse avonden onder de sterren te maken het Thornybush Game Reserve uw huis, weg van de wereld. Het pure genot van ongerepte natuur, de verkwikkende lucht en de spectaculaire open vergezichten zullen u ontspannen en zorgen dat u vol energie weer terugkeert naar de bewoonde wereld.

maatwerk reizen Zuid-AfrikaU kunt in de middag ontspannen en luieren. Als u nodig het nodig vindt om uw benen te strekken worden er wandelsafari’s geregeld. De sensatie van het zijn “in de open lucht” met de Big 5 loopt het hart sneller kloppen! De begeleiding en tracking in Thornybush zijn uitstekend, u zult terug naar huis toe keren met een fontein aan extra kennis en ervaringen. Leren over en het bijhouden van de Big Game is geweldig! Maar soms kunnen het begrijpen van de kleine dingen, echt alles uit uw African Safari halen!

 

Tswalu Kalahari

Tswalu Kalahari is het grootste privé-natuurreservaat van Zuid-Afrika met een uitgestrekt heuvellandschap en savanne. Alles draait hier om het behoud van de natuur. Er worden slechts 30 gasten tegelijk toegelaten om zodoende de natuur zo min mogelijk te belasten. Hier geniet u het gehele jaar van de schitterende natuur en dierenwereld. De natuur is in geen enkel jaargetijde hetzelfde.
De lodge bestaat uit twee delen, Motse en Tarkuni. Kiest u voor een verblijf in
Motse dan verblijft u in een van de negen ’legae’, ruime huisjes met uitzicht over de savanne. De negen legae delen het gezamenlijke infinity zwembad waarvandaan u tevens uitkijkt over het savannelandschap. De vijf luxueuze suites van Tarkuni zijn een oase van rust. Hier wordt u ontvangen door uw eigen gastheer en maaltijden worden bereid door uw eigen chef-kok. De safari’s maakt u met een privé-gids in uw privé safari-voertuig. Alles wordt gedaan om u de ultieme safaribeleving te geven. Geniet hiervan met volle teugen.